Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Case Vindpark Horshaga

Energiutmaningen är störst
i södra Sverige

”Med Vindpark Tvinnesheda nådde vi en viktig milstolpe”

Södra Sverige, särskilt SE4, har ont om energi. För SR Energy är det en självklarhet att satsa här, där behovet är som störst. I slutet av 2025 står Vindpark Horshaga stå klar.

I maj 2023 fick Uppvidinge kommun strålkastarljuset på sig. Under pompa och ståt invigde SR Energy Vindpark Tvinnesheda i närheten av den småländska orten Åseda, som tidigare knappt haft någon egen elproduktion. Vindpark Tvinneshedas 47 verk, som räknas som södra Sveriges största vindpark, kommer att producera en tredjedel av all el som förbrukas i Kronobergs län. Dan Sandros, projektchef på SR Energy, reflekterar över vindparkens framgångsrika resultat.

– Först planerade vi för att parken skulle producera 300 GWh per år
under 20 år. Tack vare större och mer effektiva verk, med en höjd på 191 meter, räknar vi i stället med 600 GWh per år under minst 35 år, säger han och fortsätter:
– Med Vindpark Tvinnesheda nådde vi en viktig milstolpe i vår satsning på att öka den förnybara elproduktionen i södra Sverige, där efterfrågan och energiutmaningen är som störst. Den gör också att vi bidrar till regionens och industrins utveckling. Lokal elproduktion säkrar också jobben.

2024 är det byggstart för Uppvidinges nästa vindparksbyggnation, Vindpark Horshaga, med 25 vindkraftverk. Vindparken kommer att producera hushållsel till motsvarande 80 000 villor. I slutet av 2025 förväntas den leverera elektricitet till elnätet i Kronoberg.

– Gjutningen av fundamenten påbörjas i augusti, och i maj 2025 är planen att påbörja leverans och montage av vindkraftverken. Under byggnationen samarbetar vi med lokala entreprenörer, säger projektledaren Per Eriksson, som också drev Vindpark Tvinnesheda i mål.
Han avslutar:
– Vindpark Horshaga blir ytterligare ett betydelsefullt tillskott av förnybar energi i södra Sverige. När den är klar har vi byggt 72 vindkraftverk på sex år, det gör stor skillnad för ett område som tidigare bara hade två.