Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Case Ludvika minicirkus

Hur Vindbonus® har direkt positiv påverkan

Unga stjärnor formas hos Ludvika minicirkus

En vindbonus på 10 000 kronor har hjälpt Ludvika minicirkus att köpa in tyger, cyklar och en rockring. Cirkusen startades av 83-åriga eldsjälen Barbro Nordström, som tränar ungdomsgruppen Young Stars.

I det höga taket hänger tyger, trapetser och ringar att göra konster i. Här i gamla folkets hus huserar Ludvika minicirkus sedan 1984, i dagsläget tränar 125 ungdomar varje vecka. I kväll är det gruppen Young Stars, som börjar med att värma upp genom att hjula, gå på händer och göra höga bensparkar.
– Det roliga med cirkus är att det finns så mycket att göra och olika saker att lära sig, säger Amanda Kronlind-Löf, 13 år.
Hennes favoritmoment är akrobatik, men deltagarna kan specialisera sig i olika grenar som cykling, gå på lina eller göra konster i ringar. Young Stars är en etablerad showgrupp som bland annat har uppträtt i tv, i nöjesparkerna Gröna Lund, Furuvik och Göteborg och på flera stora festivaler runtom i landet.

Nya tyger och scenkostymer
När Barbro Nordström inte coachar barnen och ungdomarna i hur man gör en snygg hjulning, går ner i spagat eller cyklar enhjuling, hittas hon ofta i ateljén. Scenkläder från tidigare års föreställningar hänger på galgarna och berättar om olika teman och shower.
– Vi gör det mesta själva här och syr allt från grunden. Därför är vi väldigt tacksamma för vindbonusen, som bland annat använts till att köpa in nya tyger till scenkostymer.

Föreningen har också använt pengarna till att köpa in enhjulingar och en rockring med LED-lampor. I somras var Young Stars ute på turné med Riksteaterns barnkulturvecka och deltog i flera andra lokala festivaler och uppträdanden.
– Vi drog mest publik av alla under barnkulturveckan. Jag hörde att det var uppskattat att det var ungdomar som uppträde och att showen var så fartfylld, säger Barbro.

Över 100 barn i kö
Nästa år fyller Ludvika minicirkus 40 år. Då ska eleverna spela en show med de fyra elementen, som skapades för cirkusens 20-årsjubileum. Intresset för att gå med i Ludvika minicirkus är stort, över 100 barn står på väntelistan för att börja träna i någon av nybörjargrupperna. Barbro Nordström har vid 83 års ålder inga planer på att trappa ner på sitt engagemang i cirkusen.
– Jag tycker fortfarande att det är precis lika roligt att träna barnen och hitta nya talanger.