Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Vindpark Saxberget
  • Antal verk20
  • Totalhöjd125-180 meter
  • Effekt/verk2-3,6 MW
  • Motsvarande elförsörjning hushåll30 000
  • Driftstart2006

Nyheter
Vindpark Saxberget

14/3 - 24

Stort grattis till föreningarna som erhöll Vindbonus 2024

Vi säger stort Grattis till följande föreningar som fick dela på 150.000kr

PRO Saxdalen-Gonäs
Saxdalens IF
PRO Grängesberg
IFK Grängesberg Fotboll
Tallbackens Miljöskyddsförening/Nittens Fiske
Gonäs Byggnadsförening UPA (Folkets Hus)
Sunnansjö IK
Ludvika Musikkår
Ludvikabygdens BK
IFK Ludvika F10/F11
Stiftelsen Herman & Margit Dalnes minne Tuvatorp

Tack för detta året.

Vi är tillbaka 30 november 2024, då årets ansökan öppnar på vår hemsida.

SR Energy

7/12 - 23

Dags att ansöka om Vindbonus 2024!

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Saxberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 januari, vi ser fram emot alla årets ansökningar! Ansök här

12/12 - 22

Vindbonus Saxberget 2023

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Saxberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

3/5 - 22

Välkomna och stärkande bidrag till det lokala föreningslivet

Det lokala föreningslivet har en betydelsefull roll i bygden och många verksamheter har prövats under pandemin. Möjligheterna att ses och upprätthålla verksamhet och traditioner har varit begränsade och föreningarnas starka eldsjälar har varit avgörande för fortlevnad. Med lättade restriktioner kan verksamheterna nu återgå till det normala och för nio föreningar i Ludvika kommun kommer Vindbonusen som ett välkommet bidrag.

 

I år får föreningarna runt Vindpark Saxberget dela på 150 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.

 

  • Vi från IFK Ludvika söker vindbonusen i syfte att skapa förutsättningar för fler tjejer att börja spela Vi vill framförallt jobba med att ge utlandsfödda tjejer ökad möjlighet till integration genom fotbollen, säger Hans Westergren från IFK Ludvika.

 

Utöver IFK Ludvika är Bågskytteklubb Smedpilen, FUB Ludvika/Smedjebacken, Föreningen Grängesbergs Disponentparks Vänner, Ludvika Paddlarklubb, Ludvika Skytteförening, Teater sLAgeT, Sunnansjö IK och Västerbergslagens Snöskoterklubb IK de föreningar som får Vindbonus. Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, till exempel barnteater, lekställningar och sommarläger.

 

  • Vid vårt nybyggda utegym saknas det något för våra allra minsta att sysselsätta sig med under tiden som mamma och pappa tränar i Någon form av lekställning för de små tror vi skulle passa bra ihop med gymmet, säger Tommy Hägglund från Sunnansjö IK.

 

FUB Ludvika ska genomföra ett sommarläger i Säfsen för medlemmar som önskas träffas utanför sina ordinarie miljöer. Ludvika Paddlarklubb är i ett expansivt läge med mycket ungdomar och behöver därför fler ungdomskanoter.

 

Grängesbergs Disponentparks Vänner vill genomföra skyddsåtgärder för att skydda de odlingsytor som Disponentparken tänker odla på under sommaren 2022. – Parken har ett rikt djurliv vilket är positivt, men det innebär att djur gärna stannar till i parkens köksträdgård för att äta upp de växter som odlas för att användas i vår försäljning, säger Iréne Andersson från Föreningen Grängesbergs Disponentparks Vänner.

 

 

 

Vindbonusen delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former och tar emot sina bidrag. Efter två års uppehåll pga pandemin kunde pristagarna åter samlas vid en fysisk ceremoni.

 

  • Det känns fantastiskt roligt att åter få träffa föreningslivet och alla lokala eldsjälar, säger Anders Rylin, operativ chef på SR Energy. Vi är otroligt stolta över vår Vindpark Saxberget och vår Vindbonus som vi nu delat ut under fyra år i Ludvika kommun.

 

Fakta:

SR Energy har drivit Vindpark Saxberget sedan 2008. Sedan dess har man delat ut drygt 2 miljoner kronor i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in ett fyrtiotal ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på SR Energy. Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Saxberget. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 31 januari varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

 

För mer information kontakta:

Peter Zachrisson, vd på SR Energy, 070-485 53 93, peter.zachrisson@srenergy.se.

13/12 - 21

Vindbonus Saxberget 2022

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Saxberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

 

12/3 - 21

Vindbonus 2021

Nu är det klart vilka föreningar i Ludvika kommun som får dela på årets Vindbonus för Vindpark Saxberget. Vi fick in många ansökningar i år, och de 10 föreningar som kommer motta vindbonus är:

Björnhyttans Byalag

Grängesberg Bandyklubb

Harnäs Idrottsförening

Ludvika Hockey

Ludvika Ridklubb

Ludvika Snöskoterklubb

Norrbo Folkets Hus förening

Orienteringsklubben Malmia

Räfvåla Skoterklubb

Saxdalens IF

 

Under 2021 beslutades det att inte ha någon fysisk utdelning på grund av Corona. Vi hoppas på att kunna återuppta detta under 2022.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för oss att inte kunna vara på plats och träffa föreningslivet och de lokala eldsjälarna. Vi är dock otroligt stolta över våra Vindparker och vår Vindbonus, och vi hoppas självklart att vi ses nästa år i stället!

20/1 - 21

Vindpark Saxberget

Glöm att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindparkerna Saxberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

15/12 - 20

Vindbonus Saxberget

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Saxberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

 

 

Fakta och information

Projektet är beläget ca 12 km väster om Ludvika samhälle vid Ljungåsens friluftsanläggning. Området som domineras av skogsmark med aktivt skogsbruk är utpekat för vindkraft i kommunens översiktsplan, samt som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten. Projektet har hitintills byggts i tre omgångar (Fjällberget 2006, Saxberget 2008 och Fjällberget II 2019). Första etappen var vid byggnation Sveriges största vindkraftprojekt. Det är även ett av de första där man i större skala byggde vindkraft i skogsmiljö.

De fem vindkraftverken vid den första omgången har en totalhöjd om 125 meter och en rotordiameter om 90 meter, vid den andra omgången byggdes tolv vindkraftverk med en totalhöjd om 150 meter och en rotordiameter om 90 meter, och vid den tredje omgången byggdes tre vindkraftverk med totalhöjden om 180 meter och rotordiametern om 136 meter.
I dag kallas vindparkerna Fjäll- och Saxberget gemensamt för Saxberget.

I området finns i dag ett aktivt friluftsliv främst i form av skidåkare. Sedan parken upprättades finns det ett nytt skidspår i området, ”Vindkraftspåret” som passerar intill de driftsatta verken på Fjällberget och ger besökarna en upplevelse utöver det vanliga. I samband med etablering av de tre nya vindkraftverken kommer förläggningen av Vindkraftspåret ses över i förhållande till de nya vindkraftverken. Anläggningen bidrar varje år med en bygdepeng från de fem första vindkraftverken vilken i lika delar tillfaller driften i Ljungåsens friluftsanläggning och IFK Grängesberg Alpina Klubb och deras anläggning på Fjällberget alldeles nedanför vindkraftverken.

Saxberget är SR Energys första driftsatta vindpark och ligger i Ludvika kommun. Parken har visat sig vara en god investering med en hög produktion och tillgänglighet. Vindparken producerar varje år ca 150 GWh vilket motsvarar behovet av hushållsel för 30 000 villor.

Sök Vindbonus! Du har väl inte missat att det går att söka Vindbonus? Se information längre ner på denna sida.

Antal verk: 20
Totalhöjd: 125 m (5 verk), 150 m (12 verk), 180 m (3 verk)
Effekt/verk: 2-3,6 MW
Leverantör: Vestas
Beräknad årlig produktion: ca 150 GWh
Driftstart: 2006

När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.

Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.

Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus

Fotograf Maria Hansson. Ludvika minicirkus.

I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:

Frågor och svar om vindkraft

Läs mer om vindkraft:

Energimyndigheten.se

Naturvårdsverket.se

Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:

Kontaktpersoner

Martin Thunarf

Driftingenjör