Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Vindpark Kronoberget
  • Antal verk16
  • Totalhöjd185 meter
  • Effekt/verk3,8 MW
  • Motsvarande elförsörjning hushåll40 000
  • Driftstart2019

Nyheter
Vindpark Kronoberget

27/3 - 24

Stort grattis till föreningarna som erhöll Vindbonus 2024

Vi säger stort Grattis till följande föreningar som fick dela på 160.000kr

OK Letstigen
Mullhyttans IF
Hem och Skola
Mullhyttans bygdeförening
HRF Sydnärke
Spf Seniorerna Kvistbro- Mullhyttan
Aktivitetsföreningen i Lekeberg
Gropens Idrottsförening
Lekebergs Fotoförening
Västernärkes Biodlarförening

Tack för detta året.

Vi är tillbaka 30 november 2024, då Vindbonusansökan för 2025 öppnar på vår hemsida.

SR Energy

7/12 - 23

Dags att ansöka om Vindbonus 2024!

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Kronoberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 januari, vi ser fram emot alla årets ansökningar! Ansök här

12/12 - 22

Vindbonus Kronoberget 2023

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Kronoberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

3/5 - 22

Välkomna och stärkande bidrag till det lokala föreningslivet

Det lokala föreningslivet har en betydelsefull roll i bygden och många verksamheter har prövats under pandemin. Möjligheterna att ses och upprätthålla verksamhet och traditioner har varit begränsade och föreningarnas starka eldsjälar har varit avgörande för fortlevnad. Med lättade restriktioner kan verksamheterna nu återgå till det normala och för sju föreningar i Lekebergs kommun kommer Vindbonusen som ett välkommet bidrag.

 

I år får föreningarna runt Vindparken Kronoberget dela på 160 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.

  • Vår ansökan avser ett pilotprojekt med scanning av glasplåtar från Sophie Janssons fotoateljé i Fjugesta under åren 1912-1952. Samlingen med cirka 50 000 plåtar och negativ, förvaras nu på Örebro stadsarkiv och innehåller en ovärderlig historia om människor och miljöer i Västernärke, säger Sören Klingneus från Västernärkes hembygdsförening.

Utöver Västernärkes hembygdsförening är Fjugesta IF, Fjugesta Motorsällskap, Gropens Idrottsförening, Hidinge Lanna Byalag, Mullhyttans Ridklubb och Via Byalag de föreningar som får Vindbonus. Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, till exempel spolning av isbana, Valborgsfirande och dressyrstaket.

 

Gropens idrottsförening ska använda sitt bidrag till ledarutveckling av sina tränare.

  • Vi har idag cirka 20 ledare och tränare inom våra Efter dessa svåra tider behövs en nystart, säger Thomas Helldén från Gripens IF.

 

Fjugesta Motorsällskap, som sökte bidrag för första gången i år, ska använda sitt bidrag till underhåll av endurobanan. Även Mullhyttans Ridklubb satsar framåt och vill investera i en ny hinderpark och nytt dressyrstaket för att utveckla klubbens tränings- och tävlingsmöjligheter. Fjugesta IF ska renovera ansatsen för spjutkastning vid idrottsanläggningen.

 

Vindbonusen delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former och tar emot sina bidrag. Efter två års uppehåll pga pandemin kunde pristagarna åter samlas vid en fysisk ceremoni.

 

  • Det känns fantastiskt roligt att åter få träffa föreningslivet och alla lokala eldsjälar, säger Anders Rylin, operativ chef på SR Vi är otroligt stolta över vår Vindpark Kronoberget och vår Vindbonus som vi nu delat ut under fyra år i Lekebergs kommun.

 

Fakta:

SR Energy har drivit Vindpark Kronoberget sedan 2019. Sedan dess har man delat ut totalt 640 000 kronor i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in 17 ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på SR Energy. Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Kronoberget. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 31 januari varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

 

För mer information kontakta:

Peter Zachrisson, vd på SR Energy, 070-485 53 93, peter.zachrisson@srenergy.se.

13/12 - 21

Vindbonus Kronoberget 2022

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Kronoberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

19/3 - 21

Vindbonus 2021

Nu är det klart vilka föreningar i Lekebergs kommun som får dela på årets Vindbonus för Vindpark Kronoberget. Vi fick in många ansökningar i år, och de 7 föreningar som kommer motta vindbonus är:

Train and Run

Dormens hembygdsförening

Föreningen Kilsbergskanten

Gropens Idrottsförening

HRF Sydnärke, Lekebergs IF och Mullhyttans Idrottsförening

 

Under 2021 beslutades det att inte ha någon fysisk utdelning på grund av Corona. Vi hoppas på att kunna återuppta detta under 2022.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för oss att inte kunna vara på plats och träffa föreningslivet och de lokala eldsjälarna. Vi är dock otroligt stolta över våra Vindparker och vår Vindbonus, och vi hoppas självklart att vi ses nästa år i stället!

20/1 - 21

Vindbonus Kronoberget

Glöm inte att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Kronoberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

15/12 - 20

Vindbonus Kronoberget

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Kronoberget! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 Jan. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

 

Fakta och information

Projekt Kronoberget är lokaliserat till ett höjdområde vid Kronoberget i Lekebergs kommun, Örebro län. Tillstånden har vunnit laga kraft 2014.

Projektområdet är beläget ca 3 km norr om Mullhyttan, ca 8 km väster om Fjugesta. I övrigt finns spridd bebyggelse runt projektområdet i form av byar, gårdar och stugor. Det kuperade landskapet inom projektområdet varierar mellan ca 120 och 260 meter över havet, och domineras av skog där det bedrivs ett aktivt skogsbruk. Projektområdet är beläget inom utpekat riksintresseområde för vindbruk.

Projektet startades tidigt 2010 och tillstånden vann laga kraft oktober 2014.
Vindkraftverken Vestas V136 som kommer etableras i projektet har en totalhöjd om 185 meter och rotordiameter på 136 meter, varför navhöjden är 117 meter. Maximal uteffekt är 3,8 MW per vindkraftverk varför den totala effekten är 60,8 MW. Totalt kommer vindpark Kronoberg producera ca 200 GWh årligen, vilket motsvarar behovet av hushållsel för 40 000 villor.

Antal verk: 16
Totalhöjd: 185 meter
Effekt/verk: 3,8 MW
Leverantör: Vestas
Beräknad årlig produktion: 200 GWh
Driftstart: 2019

När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.

Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.

Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus

Fotograf Maria Hansson. Ludvika minicirkus.

I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:

Frågor och svar om vindkraft

Läs mer om vindkraft:

Energimyndigheten.se

Naturvårdsverket.se

Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:

Kontaktpersoner

Martin Thunarf

Driftingenjör