Sverige står inför ett historiskt stort behov av mer elproduktion. Landbaserad vindkraft är det energislag som snabbast och till lägst kostnad kan byggas ut och möta det ökade behovet. Sverige har dessutom goda förutsättningar för vindkraft jämfört med många andra länder.
Vindkraften är förnybar och bidrar inte några klimatpåverkande utsläpp under elproduktionen. Idag kommer cirka hälften av Sveriges energiförbrukning från fossila källor så som kol, gas och olja - energikällor som bidrar med stora utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser. Dessa utsläpp behöver minska drastiskt för att vi ska nå Sveriges övergripande klimatmål om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045.
Sveriges industri- och transportsektor står för en stor del av energiförbrukningen från fossila källor. För att minska utsläppen av står industri- och transportsektorn inför en omställning - från fossila bränslen och råvaror till el som huvudsaklig energibärare. För att genomföra denna energiomställning behöver vi bygga ut mer elproduktion.
Vindkraft är det förnybara energislag som har störst potential i Sverige. Vår svenska elproduktion är till största del koldioxidfri, men i och med att vi ingår i en gemensam europeisk elmarknad handlar vi tidvis med el på en marknad där en större andel kommer från fossila bränslen. Därför är vår export betydelsefull - den minskar belastningen på klimatet och beroendet av energi från odemokratiska stater.
<strong>Vindkraft har medvind i opinionen</strong> Svensk Vindenergi lanserade en kampanj, den 27 november 2024, för att öka förståelsen för svenskarnas starka stöd för vindkraft, trots att lokala beslut ofta går emot utbyggnaden. Enligt en ny undersökning är <strong>82 procent</strong> av svenskarna för en utbyggnad av vindkraft, medan endast 3 procent är starkt emot. Kampanjen riktar sig särskilt till kommunpolitiker som ofta ställs inför svåra beslut om vindkraftsprojekt. Trots det överväldigande stödet från allmänheten har kommunerna sagt nej till 12 av 16 vindkraftsanläggningar under första halvåret 2024.
Branschens bedömning är att de nya ekonomiska incitament som regeringen föreslår kan förbättra kommunernas inställning till vindkraft. Svensk Vindenergi har tilltro till att dessa åtgärder kan ge en nystart för vindkraftsutbyggnaden i Sverige.
Besök Svensk Vindenergis <a href="https://medvind.svenskvindenergi.org" target="_blank" rel="noopener">kampanjsajt</a>