Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Vindpark Lemnhult
 • Antal verk32
 • Totalhöjd185 meter
 • Effekt/verk3 MW
 • Motsvarande elförsörjning hushåll54 000
 • Driftstart2013

Nyheter
Vindpark Lemnhult

27/9 - 23

Dags att ansöka om årets Vindbonus 2023!

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Lemnhult! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31 oktober, vi ser fram emot alla årets ansökningar!

5/10 - 22

Vindbonus Lemnhult 2022

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Lemnhult! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31. Okt. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

1/10 - 21

Dags att ansöka om årets vindbonus!

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Lemnhult! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 31. Okt. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

22/12 - 20

Stena Renewable delar ut 320 000 kr i Vindbonus till föreningar runt Vindpark Lemnhult

Varje år delar Stena Renewable ut Vindbonus till föreningar i vindparkernas närområden.
Kring Vindpark Lemnhult blir det i år 13 glada föreningar som får dela på 320 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.  

–  Vindbonusen innebär att vi kan fortsätta erbjuda rörelseglädje i en svår tid. Nu kan vi erbjuda trygg träning utomhus! - säger Linda Ståhlgren i föreningen Friskis och Svettis.Stena Renewable har drivit Vindpark Lemnhult sedan 2013. Sedan dess har man delat ut totalt strax över 2.5 miljoner kronor i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och Stena Renewable fick in ett 70-tal ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på Stena Renewable.

Utöver Friskis & Svettis Vetlanda har även följande föreningar fått vindbonus;

 • Aktiveringen Österäng
 • Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik
 • Farstorp Idrottsklubb
 • Korpförening Åseda
 • Kultur- och bygdeföreningen Ösjöbol
 • Nottebäcks Hembygdsförening
 • Nye hembygdsförening
 • Näshults IF
 • Smålands Trädgård Ekonomisk förening
 • Stenberga Hembygdsförening
 • Säljens FVOF
 • Tånga Jaktlag

Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, till exempel inplantering av gös, inköp av träningskläder, utrustning till ungdomsverksamhet, samt utrustning till en träningsanläggning.

Vindbonusen brukar delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former, äter ett julbord och tar emot sina bidrag. På grund av covid-19 skickas bidragen till föreningarna det här året.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för oss att inte kunna vara på plats och träffa föreningslivet och de lokala eldsjälarna, säger Anders Rylin, operativ chef på Stena Renewable. Vi är dock otroligt stolta över vår Vindpark Lemnhult och vår Vindbonus som vi nu delat ut under 7 år i Vetlanda kommun. Vi hoppas självklart att vi ses nästa år i stället!

Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Lemnhult. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 15 september varje år och mer information finns på www.stenarenewable.se

 

För mer information kontakta:Anders Rylin, Operativ Chef på Stena Renewable, 070-485 53 92, anders.rylin@stena.com.

Fakta och information

Vindpark Lemnhult var när den byggdes södra Sveriges största landbaserade vindpark och ligger i Vetlanda kommun. Vindparken producerar varje år ca 290 GWh vilket motsvarar behovet av hushållsel för ca 54 000 villor samt 70% av Vetlanda kommuns elkonsumtion.

Vindparken är lokaliserade till ett område sydväst om samhället Lemnhult i Vetlanda kommun. Området domineras av skogsmark, som till stor del är aktiv produktionsskog.

Vid årsskiftet 2011/2012 inleddes entreprenadarbetena med att bygga vägar och fundament. Under hösten 2012 påbörjades leveransen av vindkraftverk som sedan successivt togs i drift från slutet av oktober fram till färdigställandet under april 2013.

Antal verk: 32
Totalhöjd: 185 meter
Effekt/verk: 3 MW
Leverantör: Vestas
Beräknad årlig produktion: ca 290 GWh
Driftstart: 2013

När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.

Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.

Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus

Fotograf Maria Hansson. Ludvika minicirkus.

I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:

Frågor och svar om vindkraft

Läs mer om vindkraft:

Energimyndigheten.se

Naturvårdsverket.se

Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:

Kontaktpersoner

Stefan jobbar som driftingenjör hos oss, och började i oktober 2022.

Stefan Larsson

Driftingenjör