Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Vindpark Fredriksdal
  • Totalhöjd148 meter
  • Driftstart2014
  • Antal verk10
  • Effekt/verk1,6 MW
  • Motsvarande elförsörjning hushåll10 500

Nyheter
Vindpark Fredriksdal

10/4 - 24

Vindbonus 2024!

Det lokala näringslivet och samhället behöver inte bara kraft. De behöver vindkraft. Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningar i närområdet kan söka från. Det är vårt sätt att värdesätta verksamheter i närområdet. Vi vill göra skillnad! En vindpark innebär stora investeringar, och när de blir verklighet skapar de arbetstillfällen i närområdet. Vi förstår värdet i detta, och strävar efter att använda så stor andel lokala entreprenörer som möjligt.

Ansök om Vindbonus till din förening här senast 1/6

27/9 - 23

Välkomna och stärkande bidrag till det lokala föreningslivet

I år delas Vindbonus ut till sju föreningar i Nässjö kommun. Vindbonusen syftar till att stärka det lokala föreningslivet kring SR Energys vindparker. Föreningarnas starka eldsjälar håller bygdens kulturliv levande och bidrar till en meningsfull och aktiv fritid för många. Genom att skapa delaktighet och engagemang har det lokala föreningslivet en betydelsefull roll i ett välmående samhälle.

I år får föreningarna runt Vindpark Fredriksdal dela på 100 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.


Alla deltagare från följande föreningar, Nässjö skridsko och konståkningsklubb, Malmbäcks IF, Föreningen Nässjö Ski, Annebergs GIF, Bringetofta Samhällsförening, Alif folkbildning och integrationsförening och Nässjö HC

 

”Vi söker Vindbonus till att möblera och inreda lokalen där vi kommer att bedriva verksamhet för barn, ungdomar, kvinnor och föräldrar. Det handlar till exempel om läxhjälp, föräldraföreläsningar, studiecirklar, tjejgrupp och fritidsaktiviteter,”
säger Ahmed Omar från Alif folkbildning och integrationsförening.

 

”Vi satsar på elförbättrande åtgärder och en av de första som satsade på solenergi och värmepumpar. Vindbonusen går till att sätta upp en laddstolpe för besökande på idrottsplatsen,”
säger Mikael Svensson från Annebergs GIF

 

”Att främja så att fler ungdomar har råd med idrott. På olika former hålla nere kostnaderna så att alla ungdomar har råd att sporta oavsett ekonomiska förutsättningar. Så att alla barn som vill får ett roligt sommarläger”,
säger Tobias Hallberg från Nässjö skridsko och konståkningsklubb.

 

Fakta:

SR Energy har drivit Vindpark Fredriksdal sedan 2014. Förra året delades 100 000 kr ut i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in många ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på SR Energy. Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Fredriksdal. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 1 juni varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

För mer information kontakta:
Jessica Nylander på SR Energy, 070-485 53 69 jessica.nylander@srenergy.se.

2/5 - 23

Vindbonus Fredriksdal 2023

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindparkerna Fredriksdal! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 1 jun. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

20/9 - 22

Välkomna och stärkande bidrag till det lokala föreningslivet

Det lokala föreningslivet har en betydelsefull roll i bygden och många verksamheter har prövats under pandemin. Möjligheterna att ses och upprätthålla verksamhet och traditioner har varit begränsade och föreningarnas starka eldsjälar har varit avgörande för fortlevnad. Nu kan äntligen verksamheterna återgå till det normala och för sju föreningar i Nässjö kommun kommer Vindbonusen som ett välkommet bidrag.

 

I år får föreningarna runt Vindpark Fredriksdal dela på 100 000 kronor för att utveckla sina verksamheter. En av årets Vindbonusmottagare är Nässjö HC.

– Vindbonusen ska gå till inköp av låneutrustning till hockeyskolan. Fler ska få chansen att prova på att spela ishockey, säger Christian Merkle, Ungdomsansvarig för Nässjö HC.

Nässjö HC arbetar för att ge fler barn och ungdomar möjlighet att vara en del i ett gott och glädjefyllt sammanhang och upptäcka idrott för sitt välbefinnande och hälsa.
På bilden Christian Merkle, Ungdomsansvarig, Nässjö HC.

 

Nässjö Brukshundklubb ska använda Vindbonusen till belysning av tävlingsplaner,

– Vi behöver förnya belysningen till ledbelysning, säger Christina Berggren, ordförande för Nässjö Brukshundklubb.

Christina Berggren och Marie Palmgren från Nässjö Brukshundklubb

 

Utöver Nässjö HC och Nässjö Brukshundklubb är Bodafors Tennisklubb, Bordtennisklubben Clipper, Malmbäcks hembygdsförening, Nässjö Skridsko och Konståkningsklubb och Sandsjöfors sportklubb de föreningar som får Vindbonus 2022.

Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, såsom tävlingsdräkter, matchställ och träningströjor, skridskor, träningsmaterial såsom bollar och racketar samt nybyggnation av föreningslokaler.

Tobias Hallberg och Emma Pettersson Dahné från Nässjö Skridsko och Konståkningsklubb som ska använda Vindbonusen för att köpa in skridskor så att fler åkare får testa på konståkning med rätt förutsättningar.

 

Bodafors Tennisklubb behöver köpa in bollar, racketar och övrigt träningsmaterial till den återskapade ungdomsverksamheten. Simon Gunnarsson från Bodafors Tennisklubb gläds över det stora intresset för ungdomstennis i Bodafors.

 

BTK Clipper vill erbjuda föreningens barn en träningströja samt matchtröja med logga. På bilden Thomas Karlsson och Jan Backe från BTK Clipper

 

Malmbäcks hembygdsförening sökte bidrag för nybyggnation av föreningslokaler. På bilden Anders Jörgensson och Kenneth Eriksson från Malmbäcks hembygdsförening

 

Sandsjöfors sportklubb ska använda Vindbonusen till nya tävlingsdräkter.

På bilden Rangbert Johansson och Johanna Johansson från Sandsjöfors sportklubb.

 

Vindbonusen delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former och tar emot sina bidrag. Fjolårets utdelning uteblev pga pandemin, men i år kunde pristagarna samlas vid en fysisk ceremoni.

 

– Det känns fantastiskt roligt att åter få träffa föreningslivet och alla lokala eldsjälar, säger Malin Serrander, Hållbarhets- och kommunikationsansvarig SR Energy. Vi är otroligt stolta över vår Vindpark Fredriksdal och vår Vindbonus som vi nu delat ut under nio år i Nässjö kommun.

Vid Vindbonusutdelningen, som ägde rum på Topperyd gård den 14 september, samlades representanter för de sju föreningarna.

 

Fakta:

SR Energy har drivit Vindpark Fredriksdal sedan 2014. Förra året delades 100 000 kr ut i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in 26 ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på SR Energy. Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Fredriksdal. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 1 juni varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

 

För mer information kontakta:

Malin Serrander, Hållbarhets- och kommunikationsansvarig på SR Energy, 070-662 57 04 malin.serrander@srenergy.se.

 

3/5 - 22

Vindbonus 2022

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindparkerna Fredriksdal! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 1 jun. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

18/8 - 21

SR Energy delar ut 100 000 kronor i Vindbonus till föreningar runt Vindpark Fredriksdal

Varje år delar SR Energy ut Vindbonus till föreningar i vindparkernas närområden.
I Nässjö kommun, där Vindpark Fredriksdal ligger, blir det i år sex glada föreningar som får dela på 100 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.  


– Vår förening skall köpa in en mast för att kunna filma träningarna. På så sätt kan vi se vad som görs bra och vad det behöver jobbas mer med. Det är tack vara vindbonusen att vi kan göra denna investering, och ni har hjälpt oss i flera omgångar, vilket vi är väldigt tacksamma över, säger Hans Wikstrand i Fredriksdals Bollklubb.

 

SR Energy har drivit Vindpark Fredriksdal sedan 2014. Vi har nu delat ut totalt 800 000 kronor i Vindbonus till det lokala föreningslivet. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in ett 20-tal ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury på SR Energy.

 

Utöver Fredriksdals Bollklubb, är Fredriksdals samhällsförening, Föreningen Emåns Ekomuseum, Malmbäcks IF, Nässjö KFUK-KFUMs Scoutkår och Nässjö Skridsko & Konståkningsklubb föreningar som får Vindbonus. Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, till exempel hängmattor, skridskor och konstbevattning av fotbollsplan.

 

Vindbonusen brukar delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former och tar emot sina bidrag. På grund av covid-19 skickas bidragen till föreningarna det här året.

 

– Det är naturligtvis jättetråkigt för oss att inte kunna vara på plats och träffa föreningslivet och de lokala eldsjälarna, säger Anders Rylin, operativ chef på SR Energy. Vi är dock otroligt stolta över vår Vindpark Fredriksdal och vår Vindbonus som vi nu delat ut under åtta år i Nässjö kommun. Vi hoppas självklart att vi ses nästa år i stället!

 

Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Fredriksdal. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 15 september varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

 

För mer information kontakta:

Anders Rylin, Operativ Chef på SR Energy, 070-485 53 92, anders.rylin@srenergy.se

 

 

4/5 - 21

Vindbonus 2021

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindparkerna Fredriksdal! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 1 jun. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

Fakta och information

Vindpark Fredriksdal byggdes under 2013/14. Anläggningsarbetena i området pågick fram till september 2013. Under hösten/vintern 2013/14 restes vindkraftverken. Vindparken invigdes juni 2014.Vindparkens produktion av förnybar energi motsvarar hushållsförbrukningen av el för ca 10 500 hushåll.

Elen producerad från vindparken är märkt med Bra Miljöval. Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning som syftar till att göra det lättare att hitta de produkter och tjänster som är minst skadliga för miljön. El med märkningen Bra Miljöval är den mest hållbara el som finns i dagsläget. Bra Miljöval ställer hårda krav på hur elen produceras för att minska elproduktionens påverkan på miljön.

Antal verk: 10
Effekt: 1,6 MW/verk
Totalhöjd: 148 meter
Leverantör: GE Energy
Beräknad årlig produktion: 52 GWh
Driftstart: 2014

När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.

Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.

Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus

Fotograf Maria Hansson. Ludvika minicirkus.

I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:

Frågor och svar om vindkraft

Läs mer om vindkraft:

Energimyndigheten.se

Naturvårdsverket.se

Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:

Kontaktpersoner

Ann-Margreth är driftingenjör och har jobbat på SR Energy sedan 2020.

Ann-Margreth Larsson

Driftingenjör