Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Vindpark Örbacken
  • Antal verk11
  • Totalhöjd150 meter
  • Effekt/verk2,75 MW
  • Motsvarande elförsörjning hushåll11 500
  • Driftstart2012

Nyheter
Vindpark Örbacken

13/2 - 24

Stort grattis till föreningar som erhöll Vindbonus för 2023

Årets Vindbonus utdelning på Mjölby Stadshotell

Vi säger stort Grattis till följande föreningar som fick dela på 110.000kr

Mjölby Allmänna Ryttarsällskap
Hela människan
Mjölby Cykelklubb
Västra Hargs hembygdsförening
Folkdanslaget Kvarngillet
Mjölby Konstförening
Mjölby Storband

Tack för detta året.

Vi är tillbaka 1 oktober 2024, då årets ansökan öppnar på vår hemsida.

SR Energy och Kolsbo Bäck

5/10 - 22

Vindbonus Örbacken 2022

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Örbacken! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från.

Sista ansökningsdag är 30 nov.

Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

26/10 - 21

Vindbonus Örbacken 2021

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Örbacken! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från.

Sista ansökningsdag är 30 nov.

Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

25/1 - 21

110 000 kronor till föreningar runt vindpark Örbacken.

Varje år delar SR Energy ut Vindbonus till föreningar i vindparkernas närområden.
I Mjölby kommun, där Vindpark Örbacken ligger, blir det i år 8 glada föreningar som får dela på 110 000 kronor för att utveckla sina verksamheter.  


–  Pistolklubben i Mjölby är väldigt glada för det bidraget vi har fått. Detta kommer hjälpa oss med en betydande del av de aggregat med vridmotorer som behövs sättas upp på den nya skjutbanan, säger Roger Johansson som har ansvarat för årets ansökan.

 

SR Energy har drivit Vindpark Örbacken sedan 2012. Sedan dess har man delat ut totalt 1 130 000 kronor i Vindbonus till det lokala föreningslivet tillsammans med Kolsbo Bäck Vind. Även i år var intresset stort, och SR Energy fick in ett 20-tal ansökningar från närområdet. Vinnarna utsågs sedan av en jury i bolagen gemensamt.

 

Utöver Mjölby Pistolklubb är Boxholms Musikkår, Mantorps ponnytravklubb, Ekeby Hembygd och förnimmesförening, Mjölby Jaktvårdsförening, Mjölby Orienteringsklubb, Mjölby Scoutkår och Sya Hembygdsförening de föreningar som får Vindbonus. Föreningarna kommer att använda pengarna till varierande aktiviteter och utvecklingsprojekt, till exempel notställ, reparation av tak på föreningslokal och tält för kårläger.

 

Vindbonusen brukar delas ut vid ett festligt tillfälle, där samtliga föreningar umgås under trevliga former och tar emot sina bidrag. På grund av covid-19 skickas bidragen till föreningarna det här året.

 

– Det är naturligtvis jättetråkigt för oss att inte kunna vara på plats och träffa föreningslivet och de lokala eldsjälarna, säger Anders Rylin, operativ chef på SR Energy. Vi är dock otroligt stolta över vår Vindpark Örbacken och vår Vindbonus som vi nu delat ut under 10 år i Mjölby kommun. Vi hoppas självklart att vi ses nästa år i stället!

 

Nästa år återkommer chansen att söka Vindbonus för Vindpark Örbacken. Vid ansökan behöver man ange syftet med den sökta Vindbonusen och vad pengarna ska användas till. Ansökningstiden går ut den 15 september varje år och mer information finns på www.srenergy.se.

 

För mer information kontakta:

Anders Rylin, Operativ Chef på SR Energy, 070-485 53 92, anders.rylin@srenergy.se.

 

 

2/11 - 20

Vindbonus Örbacken

Nu är det dags att ansöka om vindbonus för alla föreningar som är verksamma i områden kring Vindpark Örbacken! Varje år delar vi ut Vindbonus som är 10 000 kr per verk, de pengarna samlas i en pott som föreningarna i närområdet kan söka från. Sista ansökningsdag är 30 nov. Vi ser fram emot alla årets ansökningar!

 

Fakta och information

Vindpark Örbacken ligger i Mjölby kommun och Boxholm kommun, ca 7 km söder om Mjölby centrum och öster om Svartån. Området utgörs främst av skogsmark med visst inslag av åkermark. Vindparken producerar varje år ca 58 GWh vilket motsvarar behovet av hushållsel för ca 11 500 villor.

SR Energy övertog projektet Örbacken med tillstånd för byggnation av 11 verk våren 2010. Byggnation av vindparken pågick under hela 2011. Ett av vindkraftverken i parken ägs av Kolsbo Bäck Vind AB men den dagliga driften hanteras av SR Energy. Projektet initierades av de två markägarna.

Antal verk: 11
Totalhöjd: 150 meter
Effekt/verk: 2,75 MW
Leverantör: GE
Beräknad årlig produktion: ca 58 GWh
Driftstart : 2012

När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.

Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.

Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus

Fotograf Maria Hansson. Ludvika minicirkus.

I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:

Frågor och svar om vindkraft

Läs mer om vindkraft:

Energimyndigheten.se

Naturvårdsverket.se

Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:

Kontaktpersoner

Ann-Margreth är driftingenjör och har jobbat på SR Energy sedan 2020.

Ann-Margreth Larsson

Driftingenjör