Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Case Emelie Heino

Emelie Heino – student
vid Uppsala universitet

”Jag har fått upp ögonen för vindkraft

Hur ser efterfrågan på el ut i framtiden? Den frågan skulle studenten Emelie Heino försöka besvara under sitt sommarjobb på SR Energy. Att erbjuda studenter sommarjobb är en viktig del i företagets insiktsarbete.

Emelie Heino läser sitt sista år på civilingenjörsprogrammet System i Teknik och Samhälle (STS) vid Uppsala universitet, med inriktning mot energisystem. I somras jobbade hon på SR Energy och gjorde en kartläggning av Sveriges framtida elbehov.
– Jag har fått upp ögonen för vindkraft. Det var lärorikt att få en inblick i olika roller på ett vindkraftsbolag och ta del av hur byggnationen går till, säger hon och fortsätter:
– Jag blev imponerad av SR Energy, och jag gillade att det var högt i tak och en härlig stämning. Jag hade ett självständigt uppdrag, men jag var en del av företaget från dag ett.

Staffan Bergh, analyschef och Emelies handledare, ler åt Emelies fina ord och tillägger:
– Emelie kunde bidra med värdefull input tack vare hennes kunskaper inom energi- och klimatfrågor. Det är också nyttigt med utifrånperspektivet som sommarjobbare alltid bidrar med.

Egen analys och rapport
Emelie började arbetet med att läsa rapporter, ta del av statistik och samla på sig information från Energimyndigheten, Svenska Kraftnät och andra relevanta aktörer. Utifrån det gjorde hon en egen analys och prognos.
– Det var roligt att fördjupa sig i ett så aktuellt ämne, säger Emelie. Jag har fått en bra helhetsbild över elektrifieringen i Sverige. När jag hade skrivit rapporten på 100 sidor kände jag mig väldigt insatt.

Att efterfrågan på el kommer att vara stort framöver var en viktig slutsats, men hur stort behovet kommer att vara är svårare att sia om.
– Det var tydligt att de flesta aktörer har skilda prognoser, så det var något jag försökte förstå och lära mig mer om, förklarar Emelie.

Starkare arbetsgivarvarumärke
Det här är femte året som SR Energy anställer sommarjobbare, och även de tidigare åren har det handlat om liknande analysarbeten.
– Att möta nya talanger och potentiella medarbetare är värdefullt, det är ett bra sätt att stärka vårt varumärke som arbetsgivare.