Nyheter
Vindpark Älgkullen
Missa ingenting! Registrera dig för notiser om allt som händer.
Fakta och information
Sydost om samhället Hällsjön i Smedjebackens kommun planeras Vindpark Älgkullen. Området angränsar till Ljusnarsbergs kommun, Örebro län och Ludvika kommun. Här bedriver markägarna Kopparfors Skogar och Sveaskog idag ett aktivt skogsbruk. Området domineras i huvudsak av barrskog med inslag av ett mindre antal sumpmarker.
Vindparken anläggs sin helhet i ett av de områden som pekas ut som lämpliga för vindkraft i Smedjebackens kommuns vindbruksplan. Samråd med kommuner och länsstyrelsen ägde rum i juni 2014. Tillståndsansökan inlämnades i maj 2015 och tillståndet för Vindpark Älgkullen vann lagakraft den 24 augusti 2018. I december 2022 erhölls beslut om förlängd igångsättningstid till 2026-04-12.
SR Energy kommer, genom sitt helägda bolag Älgkullen Energi, att uppföra 15 vindkraftverk. Byggnation sker under åren 2023 och 2024. Vindpark Älgkullen beräknas årligen producera 270 GWh vilket motsvarar den årliga förbrukningen av hushållsel för 54 000 villor. SR Energy kommer via Älgkullen Energi att äga och driva vindparken under hela dess livstid.
Totalhöjd: 200 meter
Driftstart: 2024
När SR Energy anlägger vindparker i en kommun blir bolaget en lokal företagare. Att ställa upp för föreningslivet är en del av modernt företagande och ett naturligt sätt för oss att visa vårt lokala engagemang. Vi åtar oss som en del i vår affärsverksamhet, att årligen dela ut Vindbonus till det lokala föreningslivet.
Varje år delar SR Energy ut 10 000 kronor per byggt vindkraftverk till föreningslivet som verkar i närheten av våra vindparker. Vindbonusen är ett bra sätt för oss att hålla kontakt med bygden där våra parker drivs, hålla oss synliga och få tillfälle att informera om vindparken och framtida planer.
Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras. För varje vindpark finns en jury som går igenom ansökningarna och beslutar vilka föreningar som ska få ta del av Vindbonusen.
Föreningslivet i Sverige är starkt och lever på ideella insatser som räcker väldigt långt, men ibland krävs mer resurser. Då är Vindbonus från SR Energy ett välkommet tillskott som kan göra de ideella insatserna ännu mer effektiva. Det är vårt sätt att visa att vi bryr oss.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du information när ansökan för Vindbonus öppnar.
Välkommen med din ansökan här: Ansök om Vindbonus
Lagakraftvunnet miljötillstånd
Avverkning påbörjas
Byggnation av vägar, ytor och kranplatser inleds
Gjutning av fundament påbörjas
Leverans och montering av vindkraftverk
Alla vindkraftverk planeras vara klara och driftsatta
I foldern Frågor och svar om vindkraft besvarar vi vanliga frågor:
Läs mer om vindkraft:
Från när vi byggde Vindpark Kronoberget:
Vanliga frågor
Vi besvarar dina frågor
Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna som vi får i samband med byggnation av en vindpark.
Hur påverkas jag som närboende?
Under anläggningen av vindparken är området en byggarbetsplats och det kan finnas risker för allmänheten om de vistas i området. Tillträde under byggnation kommer därför vara begränsat.
Byggnation av vindparken kommer tidvis att innebära fler transporter från Björkuddsvägen och Stora Snöåvägen via Södra Hällsjövägen till vindparkens entré som ligger något söder om Gammelbo. Det är framförallt vid gjutning av vindkraftverkens fundament och när vindkraftverkens delar levereras som den ökade trafiken märks av. I möjligaste mån körs transporterna på natten för att störa så lite som möjligt.
Förekommande arbetsmoment under byggnationen, förutom fordonstrafik, är tunga lyft och sprängning. Vid dessa tillfällen behöver allmänheten hålla avstånd. Sprängning aviseras genom en signal från en siren. Innan sprängning ges en varningssignal med korta signaler (- - -) och efter genomförd sprängning sker en lång signal (---). Under perioder när vi spränger kommer varningsskyltar finnas på anslutande vägar.
Hör er till Kanonaden om ni behöver vistas i skogen intill byggarbetsplatsen. Kanonaden har ansvar för säkerheten i området.
Kan jag komma på studiebesök i vindparken?
Vi kommer arrangera studiebesök för den som är intresserad av hur en vindpark byggs, mer information om tider kommer upp på hemsidan. Företag och andra organisationer kontaktar med fördel oss separat så ordnar vi ett besök. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Hur går byggnationen till?
Byggnationen startar med att vi först märker ut värden som ska skyddas varvid avverkningen påbörjas för vägar och vindkraftverk. Därefter förstärks och breddas tillfälliga vägar och nya vägar byggs tillsammans med de ytorna som behövs intill vindkraftverken. Vid varje vindkraftverk ska det finnas en större uppställningsplats för den kran som används vid montage och service.
Fundamenten till vindkraftverken gjuts på plats. Utredning pågår om vi kan blanda betongen på plats eller om den behöver köras från närliggande betongstation. Storleken på ett bergsförankrat fundament motsvarar betong från 50 betongbilar. När man gjuter vill man ha ett kontinuerligt flöde av betong för att får en bra betongkonstruktion vilket innebär att trafiken till vindparken tidvis blir intensiv vid gjutning.
I vindparken läggs ett internt elnät på 30 kV samt optofiber. Vindkraftverkens produktion samlas upp och mäts i den transformatorstation som VB Elnät bygger i vindparksområdets norra del. Vindparken ansluts av VB Elnät till deras ledningar på 130 kV i Hällsjön, knappt tre km nordväst om vindparken.
Installationen av vindkraftverken utförs med fördel på sommaren eftersom vädret är mest gynnsamt då det blåser mindre. I Vindpark Älgkullen sker leveranserna av delarna till vindkraftverken med lastbil och montaget påbörjas direkt när delarna är på plats. Montage av vindkraftverken startar med att man monterar de första två torndelarna med en mindre kran och sedan används en större kran, med en bom på över 140 meter, för att lyfta de sista torndelarna, tornhuset samt vingarna på plats. Den stora kranen tar två till tre dagar att lyfta delarna på plats och två till tre dagar att flyttas till nästa verksposition. Om det blåser mycket kan inte kranen lyfta utan behöver vänta tills det har mojnat något. Vindkraftverken tas i drift allt eftersom de är klara och inkopplade på elnätet.
Varför bygger ni i ett naturreservat?
Fyra av vindkraftverken är placerade i naturreservatet Malingsbo-Kloten. Området är ett gammalt naturvårdsområde som i samband med att Miljöbalken infördes gjordes om till ett naturreservat. I reservatsföreskrifterna står det att verksamhet såsom skogsbruk får pågå samt att man kan söka tillstånd för verksamhet, exempelvis vindkraft, vilket SR Energy gjort särskilt och erhållit.
Kontaktpersoner
Per har varit byggprojektledare för Vindparkerna Åby-Alebo och Tvinnesheda, han har jobbat på SR Energy sedan 2018.