Har du mark i södra Sverige och är intresserad av att etablera vindkraft? Klicka här

Rävegård i Göljehult

”Vindkraften håller landsbygden levande

Rävegård i småländska Göljehult har tillhört familjen Johansson i över 100 år. För dem innebär Vindpark Horshaga nya möjligheter att förädla nyttan med marken och utveckla gården.

Med sina 290 hektar mark och 100 köttdjur är Rävegård i Göljehult en av byns största gårdar.
– 1911 tog min farmors föräldrar över gården. Här har jag bott i hela mitt liv, säger Anders Johansson, 76 år, som bor i boningshuset ihop med hustrun Margareta.
Tre av parets fyra vuxna barn bor med sina familjer i egna hus i närheten.
– Det är underbart att ha alla så nära, säger Margareta.

Men nu blåser förändringens vindar på Rävegård. Gården är nämligen mitt i ett generationsskifte och i år tar yngsta sonen Niklas över gården.
– Jag var sista hoppet, skämtar Niklas.
Han har jobbat på gården hela sitt liv och är den av de fyra vuxna barnen som är mest intresserad av lantbruket.
– Det känns bra att Niklas vill fortsätta att förvalta och utveckla det vi byggt upp, säger Anders. Och inte bara därför, våra djur håller ju både våra egna och arrenderade marker öppna och levande. Ingen vill att det växer igen.

Familjen Johansson satsar även på att utveckla gården i riktning mot den gröna omställningen.
– Det här blir ett nytt sätt att förädla marken och utveckla gården. Vindkraften bidrar till att vi kan fortsätta att ha en levande landsbygd, säger Niklas.

Vindparken betyder mycket för det egna lantbruket och landskapet.
– Det är utmanande att driva lantbruk och man har inte stora marginaler. Därför är det bra att ha en kombination av olika verksamheter, då sprider man riskerna. I ett större perspektiv skapas det många arbetstillfällen i bygden både under byggandet och förvaltningen av parken, säger Niklas.

Vid köksbordet sitter även sonen Henrik. Han jobbar inom energibranschen och har representerat de 30-talet markägarna under processen med Vindpark Horshaga.
– Den största utmaningen har varit att tillgodose allas behov. Det har tagit lång tid, men det måste det få göra när det är så många inblandade, konstaterar Henrik.

Samtidigt, tillägger han, har det genom hela processen funnits en positiv anda hos markägarna. Dialogen har fungerat bra med både SR Energy och markägarna.
– Det känns väldigt bra att SR Energy har så stor erfarenhet av sådana här projekt och att parken stannar i deras ägo. Då får vi en långsiktighet och kontinuitet. Det är viktigt och inger förtroende hos oss markägare, säger Henrik.

 

Text: Rubrik
Foto: Jonas Ljungdahl